I glaset: 2015 Renaud Bruyère & Adeline Houillon, Arbois Pupillin Rouge

Renaud & Adeline har steg för steg skapat en familjedomaine i Pupillin (Jura). Renaud jobbar hos Stephan Tissot och och Adeline har jobbat med sina syskon hos Pierre Overnoy. På deras "fritid" jobbar de idag med 2,5 hektar vinmark i Arbois & Pupillin. Faten har de i sina källare under deras kök. Gamla fat med olika typer av typer av Chardonnay, Savagnin, Poulsard & Trosseau.
Biodynamik är ett ledord i odlingen och levande viner i flaskan är en självklarhet.

Ploussard drar nytta av Triassic leran där vinstockarna trivs. Mycket av deras produktion säljs i två lokala barer, Bistrot des Claquets och Les Jardins de St-Vincent. På båda dessa platser söker lokalbefolkningen och Juraentusiaster vinet för sin renhet och finess. På baksidan av flaskan på var och en av vinerna från Bruyère och Houillon finns massor av information. De börjar med att säga att vinstockarna hanteras biodynamiskt och att terroiren är "argileux du Trias" som är Triassic lera. Druvorna plockas för hand (vendange manuuelle) och druvorna är skilda från klasarna (criable). Druvorna genomgår sedan en kolsyrejäsning där enzymer i druvan är ansvariga för jäsning av sockerarterna inuti druvan. När druvorna bryts ner börjar den normala alkoholjäsning via jästen som finns druvans skal och detta sker i en tank i 37 dagar.
Uttrycket "cuvaison" avser att lämna skalet och kärnorna i kontakt med saften så att de antocyaniner som ger färgen extraheras från skalet. Vinet flaskas utan filtrering och utan tillsats av sulfiter. Den sista meningen påpekar att viss koldioxid kan förbli i flaskan eftersom det är ett naturligt konserveringsmedel som de uppmuntrar.

Vinet doftar fänkål, viol och krut. Färgen är orangeröd och smaken är oerhört annorlunda, salt, rabarbrig, mogna jordgubbar, hallon, mjuk men samtidigt har den en pirrande syra av kolsyran. Jag sitter och funderar på vad det var jag upplevde just nu och känner mig dum i huvudet då jag blev helt stum. Jag säger bara att vinet är skithäftigt och oerhört gott!! Fram med terrinen och surdegsbrödet.
OBS! Dekantera vinet för att få det att blomma ut :-D

Kommentarer

Populära inlägg