i glaset : Andrea Calek "Babiole"

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och Tjeckoslovakien och drog till Frankrike. Han tog olika jobb på vingårdar i Provence för att till slut inse att hans törst skulle leda honom till att göra eget vin!
Efter att kommit i kontakt med tossarna i Beaujolais förstod han också att det var levande viner han ville göra. Han kom över 5 hektar och en husvagn i Ardéche i utkanten av Valvignères. I 2007 släppte han sin första årgång. Han bor kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.
Hans marker är präglad av lera och kalksten och planterad med Syrah, Grenache, Merlot, Viognier & Chardonnay. Hans röda viner präglas av blå frukt med läskande tanniner. Det vita är djupt och mineraliskt.Färgen är djup och intensiv. 

Babiole består av 40% syrah ifrån 50 år gamla stockar och 60% av grenache ifrån 15 åriga stockar med 17 dagars maceration carbonique.

Doften är superskön med toner av björnbär, viol, lakritsrot och rosor.
Smaken är läcker och har massa frukt och tanniner. Det är en bra balans på syrorna och man känner av lakritsen igen med tonerna av björnbär. Ett härligt vin med en bukett av mörka bär. När vi var där och hälsade på käkade vi en härlig paté så varför inte, gå och köp en riktigt fin paté, ett riktigt bra surdegsbröd och cornichong!!! Skål :-D

Kommentarer

Populära inlägg