I glaset: Les Vignes de L'Angevin ¨Charme du loir - Chenin Blanc - Loire - Frankrike - 2007


Färgen är fantastisk, gyllengul och dimmig :-D
Doften är mogen med toner av mogen cider, nässlor och libbsticka!?
Smaken förvånar mig, trots det oxidation finns en rak syra som är som ett spjut i munnen. Känner av toner som plommon, cigarr, sherry och fuktig grusväg en sensommarkväll. Det här vinet ställer krav, antingen så älskar du det och njuter av det tillsammans med en torskrygg med en sås på vin från jura och smör toppad med saltrostade mandlar eller så gillar man oxidation viner som jag. Hurra!!

Jean Pierre Robinot växte upp i Chahaignes (5 mil norr om Tours) men närmade sig det naturliga vinet på allvar i Paris. 1989 öppnade han vinbaren ”L´Ange Vin” som var en av de ledande vinbarerna i kretsarna för naturligt vin på den tiden. Efter 10 år återvände han hem till Loire för att göra vin! Han har marker planterade med Chenin blanc och doldisen Pineau d´Aunis. Hans vita viner är rika med djupa toner av sent skördad frukt. Mineralitet och syra läskar alltid på slutet vilket är underbart för en stil av chenin som ofta annars kan bli lite tung. Pineau d´Aunis… ibland kallad chenin nior har ett alldeles eget uttryck med tydliga peppar toner. Vinerna går mer på längden än bredden och i rätt jord så får druvan ett djupt och komplext uttryck. Hans jord präglas av röd lera, kalk och flinta.
Några år har hans viner gått igenom hos appelationscirkusen och hamnat bland ”Jasnières” & ”Coteaux du Loir”, annars buteljerar han vinerna som vin de table. Han gör idag vin från 5,5 hektar mark men köper även druvor från grannar som jobbar eko, de vinerna buteljeras under namnet ”Opera du Vin”. Han har även ytterligare mark som han köpt och nyplanterat för framtiden.

Har vuxit upp i 48 månader på gamla fat.
www.vinnatur.se

Kommentarer

Populära inlägg