I glaset: Christian Ducroux - Exspectatia - Beaujolais - Frankrike - 2015


Christian är från en vinbondefamilj. Han bor på sin bondgård i Régnié och gör riktig bonnebeaujolais. Han har jobbat med ekologi/biodynamik i över 30 år och försöker eliminera användandet av kopparsulfat på vinrankan, istället gör han bl.a. blandningar av lera/klöver.
Han tror mer på hög densitet (10.000 plantor/ha) och låga skördeuttag (25-30 hl/ha) i markerna än att stockarna ska va gamla. Han behöver inte plats för en traktor då han har häst som drar plogen. (Han har också provat oxe som dragdjur då den är dubbelt så långsam som hästen vilket betyder att han kan va mer noggrann med plogen).
Han har förr använt ståltank till sina viner men har gått över till cement då han tror på att det ger ett mer precist vin. Vinerna är alltid utan SO2, både vid vinifikation och buteljering.

Har sett fram emot nya årgången av detta vin, doften är härlig med inslag av torkade mörka bär som blåbär, man känner även härliga toner av slånbär, kol och fuktig mylla. Smaken är grym! Med toner av björnbär, blåbär, rostade mandlar och har härliga tanniner. Man känner att det var en varm årgång då vinet känns fylligt och lite eldigt för att vara en Beaujolais trots att det bara är 12,5%.
Jag dricker gärna det här vinet till ryggbiff med sotad salladskål, misoemulsion, vitlöksbuljong, libbsticka och böngroddar. Mums!

www.vinnatur.se

Kommentarer

Populära inlägg