Vin på Vatten - ChampagneByarna i Champagne var uppskattade redan på medeltiden för dom röda vinerna gjorda på druvan Pinot Noir.
Champagne kom till på naturlig väg då kyla på senhösten gjorde att jäsningen upphörde. När vinet sen buteljerades och värmen kom, började vinet jäsa igen.
Det som den mytomspunna Dom. Perignon gjorde var att han stabiliserade produktionen genom att ta fram tjockare flaskor som minimerade explosionsrisken och han tog även fram korken med bindningen. Han skapade även Coquardpressen där man får fram klart vitt vin av röda druvor. Han förstod redan då under 1700 talet för att få fram stabila viner varje år i ett svalt klimat så var man tvungen att blanda vin från både blå och gröna druvor.
Den moderna Champagnen kom till med hjälp av Napoleon som spred Champagnetörsten till Ryssland och ett klassiskt årtal är 1874 då Madame Pommery lanserade den första vintage Champagnen.
Veuve Clicquots källarmästare Antoine Müller skapade 1818 tekniken Remuage, då man vrider flaskan lite varje dag, tills flaskan står upp och ner med fällningen vid korken.
Jean Baptiste Francois skapade 1836 Sucre-Oenometre, som mäter exakt mängden socker som skall tillsättas i den andra jäsningen vilket reglerar produktionen av bubblor, som därigenom förhindrar risken för explosion.

Ikväll testade vi fem fantastiska Champagneviner och tacka gudarna för att odlarna mer och mer buteljerar sina egna viner istället för att sälja dom till dom stora kooperativen.

1: Christophe Mignon - Pur Meunier
Är 5e generationen vinmakare och har sina marker vid byn Festigny som ligger i området Vallée de la Marne. Markerna har ett fint söderläge vid floden Marne. Här i lerjordarna dominerar den blå druvan Pinot Meunier och i detta fallet har vinet vuxit upp på ståltank.

2: Vouette & Sorbée - Fidéle
Vinet kommer Buxieres sur Acres som ligger i området Aube. Här har Pinot Noirvinet vuxit upp fat och är vildjäst och ofiltrerat.

3: André Beaufort - Blanc de blancs 2010
André har flera generationer av historia bakom sig. Slutade helt med syntetisk besprutning på 60-talet på grund av allergi och var en av dom första certifiera sig i Champagne 1971. Chardonnaydruvan odlas vid byn Polish som ligger i Aube.

4: Emanuell Brochet 
Villeurs-aux-Noeuds ligger i norra Montagne de-Reims. Han gör allt själv, förutom vid skörden, då han får hjälpa av två vänner. Här har vi druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay, som har växt till sig i 11 månader på gamla Bourgognefat. Vinet är ofiltrerat och innehåller årgångarna 2011-2012.

5: Laherte Frères - Les 7
Druvorna kommer från Chavot, som ligger i området Coteaux sud d'Epernay och ligger inklämt mellan Marnedalen och Côte des Blancs. Han är 7e generationen vinmakare och vi skall pröva Les 7, som innehåller alla sju tillåtna druvor i Champagne. Chardonnay, Pinot Noir, Fromenteau, Arbanne, Pinot Blanc, Pinot Meunier och Petit Meslier. Vinet har vuxit upp på gamla Bourgognefat i sex månader och 40% av vinet är från riktigt gamla årgångar enligt solerametoden.

Alla dessa viner är från www.vinnatur.se

Tack för en fantastisk kväll!!

Kommentarer

Populära inlägg