Vin på Vatten 2e Oktober, Sonoma - Kalifornien


Vilken fantastisk kväll!
Jag måste ärligen säga att jag var skeptisk till den här provningen, vi har ju under våren vid tre tillfällen rest genom Bourgogne och provat fantastisk Pinot och Chardonnay. Det var ju med dessa viner min resa i vinets värld började. Kraft, smörighet och lång eftersmak, det var min måttstock.
Men gud va spännande det blev!

Skillnaden mellan Bourgogne och Sonoma är stor och man kan inte jämföra distrikten med varandra utan dom har helt olika förutsättningar. Ta tillexempel klimatet, i Bourgogne har man en snittemperatur i juli på 35 grader på dagen och 25 på natten, medan i Sonoma har vi 35 på dagen men 10 på natten. Det beror på att det tränger in en kall dimma från det kalla Stilla havet genom San Pablo bay och Russian river som kyler ner vingårdarna och gör så att druvorna kan mogna längre och utveckla mer smak, men ändå kan bevara syran i frukten. Sedan har vi nederbörden, i Bourgogne 14 millimeter och i Sonoma 2, det påverkar också en hel del.

Vi började med tre viner av druvan Pinot Noir som är en av ursprungsdruvorna som har hängt med ett par tusen år. Namnet kommer ifrån Pinot (tall), kommer ifrån att druvklasen är tät och har formen av en kotte, noir (svart).

Saintsbury Sundawg Ridge. Russian River Valley. 599 kr med nr. 74757
Det här vinet kommer från ett riktigt svalt klimat och har vuxit på sandsten som ger lite extra kraft, det har legat på 27% nya fat i 10 månader.

Lynmar Estate, Russian River. 469 kr med nr. 83190
En del av vinet kommer från gården Quail Hill, som anses vara en av dom bästa gårdarna i Sonoma, gården består också av den härliga sandstenen. Här har vi 42% nya fat i 10 månader och den höga andelen nya fat märks verkligen i vinet som exploderar i munnen.

Morlet Ena Famile, Sonoma Coast. 1001 kr med nr. 78324
Fort Ross ligger nära havet och det märks i vinet med en liten ton av sälta. druvorna kommer från en högt belägen gård som inte påverkas på samma sätt av den kalla dimman och ger ett mjukare vin, det har även vilat på 600 liters fat, där fattonen bygger upp vinet utan att det ger för mycket smak. Druvorna fottrampas, romantiskt eller hur :-)

Till middagen prövade vi två olika typer av Chardonnay viner.

Saintsbury. Carneros. 299 kr med nr. 86760
Jordmånen består av lera och som ger ett mjukare vin. 20% nya fat i 8 månader.

Lynmar Estate. Russian River. 399 kr med nr. 70613
Vi är tillbaka på gården Quail Hill och man känner av kraften ifrån sandsten. Det här vinet har legat på 33% nya fat i 13 månader och det märks.

Mitt hjärta är tillbaka och jag är frälst!

Kommentarer

Populära inlägg