Winemakers Dinner med Niepoort


Den vackra Douro-dalen är med på Unescos lista över världskulturarv sedan 2001. De vackra böljande kullarna reser sig runt floden Douro (Duero i Spanien) på en berggrund av skiffer, vingårdarna klättrar upp till 6-700 möh.

Niepoort är från början ett holländskt handelshus som verkat som ”negociant” i Porto sedan 1842. Man köpte färdigt portvin av mindre producenter som sedan skeppades ner till Vila Nova de Gaia vid kusten (intill Porto). Där blandades och lagrades vinerna innan det buteljerades och såldes. 
Då Dirk Niepoort återkom till firman efter arbete i Kalifornien, påbörjades ett stort förändringsarbete. Vingårdar köptes, först ut var Quinta de Napoles (bilden ovan), och snart köptes fler vingårdar. Idag har firman totalt 62 hektar. Total produktion är 1,5 milj flaskor, varav 60% bordsvin, 40% portvin.

Druvorna som odlas är klassiska portugiser, som enligt tradition samplanterats i vingårdarna, s.k. Fieldblend. Efter 20 års ålder blir druvsorten mindre viktig, istället är det vingården och dess terroir som ger vinet dess prägel. Många vingårdar är mellan 60-100 år gamla! Det finns inte mindre än 85 olika druvsorter! Här finns alla stilar och möjligheter att blanda till viner i världsklass.

Artikelnr och pris Systembolaget (beställningssortiment) Artikelnr pris

Redoma Rosé 2013 71897 119 kr
Tinta Amarela, Touriga Franca, Tinta Roriz m fl. vinstockar 60 – 100 år.
Jäser på ekfat med lång skalkontakt, endast självavrunnen juice buteljeras till detta vin. Smakrikt med rik färg, bra matrosé!
Världens Viner –  ”Bäst i Test”, Brons i rosé special 2014

-Rökt vätska från persiljerot.
Redoma Branco 2012 79928 151 kr
Druvor: Rabigato, Codega, Viosinho, Arinto, Jäsning och 10 mån lagring på franska ekfat, smakrikt med lätt smörighet, perfekt till smakrika rätter av fisk/skaldjur, ljust kött.
Livets Goda – 2011: 92 LGP

-Bakad äggula med variation på rödbeta, friterad potatis och löjrom från Vänern.
Redoma Branco Reserva 2012 79927 271 kr
Gamla vinrankor (+80 år)!  Jäsning och 10 mån fatlagring. De bästa faten väljs ut till Reserva, ett ”större och rikare vin”, går även till riktigt smakrika rätter av fisk, ljust kött och fågel. Världens Viner – 2011: ”Topp” 

-Halstrad plattfisk med kräm på svartrot, lingon- och sojabuljong.
Batuta 2010 78256 479 kr
Gamla vinrankor, sorter: Tinta amarela, Touriga franca, Tinta Roriz (Tempranillo), m fl. Jäsning sker dels i ståltank, dels i stora ekfat. Lagring: 22 mån i franska ekfat (228l), 40% nya. Kraftfullt vin men med frisk syra. Dagens Industri: ”4 x Di”18p (av 20)

-Hjort med kolgrillad morot, rökt märg och timjansky.
Charme 2010 78255 479 kr
Vingårdar i den gamla centrala delen av Douro: Pinhão Valley. Druvor: Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca m fl. 100% fottrampning! Jäsning i Granit Lagares (granitkar). Lagring: 14 mån i franska ekfat (228l). Ett vin med charm, mjukhet och elegans!
Wine & Spirits: 94p, jamessuckling.com: 92p

-Kvibille ädelost från Sivans
Niepoort LBV (Late bottled vintage) 2009, 375 ml 73297 109 kr
En LBV får ligga minst 4 år på ekfat innan buteljering. Druvor: Tourica Nacional, Touriga Franca, Tinta Cao m fl.  +70-åriga vinrankor. Fottrampning och därefter jäsning i Lagares, 4 år på stora gamla ekfat (2000 l). Vinet rubinrött med en bevarad fruktintensitet och friskhet, i kombination med utvecklade toner av mörka körsbär, vanilj, ett visst mått av tanniner och kryddighet. 96 g socker/liter.

-Chokladmousse med surdegsglass, havtornskräm och torkad äggvita.
Colheita 2001, 375 ml     På Systembolaget finns årgång 2005: 73798 169 kr
Årgångsbetecknad Tawny med minst 7 års lagring på ekfat, men Niepoort låter sina viner mogna längre än så. Fieldblend av klassiska druvsorter. Färgen ljust rödbrun, doften mycket fruktig med inslag av torkad frukt. Smaken sammetslen med smak av nöt, ek och torkad frukt. 113 g socker/liter.  

Kommentarer

Populära inlägg