Mat och vintips i Lokaltidningen Stenungsund



I Lokaltidningen Stenungsund kommer du att få tips av oss på Vatten Gourmet & Café, en lördag i månaden kommer vi att ha varierande recept på både fisk, vegetariska och kötträtter som du enkelt kan laga till hemma i ditt kök. Vi kommer även att ha ett vin och alkoholfritt tips, för att förenkla dina inköp på systembolaget.

Här är receptet som var med nu i lördags.

November tips från Skärhamn.

Anders Arena heter jag och har drivit Vatten Gourmet & Café i Skärhamn sedan 15 år, min passion är att jobba med råvaror som är lokalt förankrade och att dom är fiskade/odlade på ett hållbart sätt så att vi kan njuta av dom i många år framåt. Vad det gäller drycken älskar jag ölen från dom små bryggerierna och att vinerna är ärliga och odlade med passion och inte för massproduktion. Jag och mina kollegor Fredrik Gustafsson och Adam Holmqvist tänkte dela med oss av lite tips och idéer som ni kan ha till hjälp när ni vill njuta av en härlig middag hemma. 

Nu när kylan och mörkret har invaderat västkusten behöver vi träffas för att laga god mat tillsamman med våra vänner. Här kommer ett tips med lite julinspiration och i glaset vill vi ha något med lite fyllighet för att matcha mat och årstid.

Recept 4 p

Halstrad Kolja 
Sallad på kål, picklade betor, te på rotselleri

Kolja

600g Kolja
1/2 msk salt
Vitpeppar
Rapsolja
Smör

Starta ugnen 150 grader.
Skär fisken i snygga portionsbitar ca 175g/ person.
Salta fisken och låt den rimmas i ca 1 timme( för att få in en bra sälta i fisken).
Ställ på stekpannan på spisen och vrid på värmen, låt pannan bli riktigt varm.
När pannan är varm, häll i lite olja och lägg ner fisken den fina sidan först.
Stek fisken tills den börjar få fin färg, tillsätt då smöret. 
Låt fisken brynas ca 30 sekunder innan man vänder den.
Vänd fisken och ös den med smöret.
Baka sedan fisken klar i ugnen, den ska ha en innertemperatur av 42 grader.

Sallad på kål

200g Grönkål
200g Spetskål
200g Rödkål
Vatten 
Salt
Rapsolja
Vinäger
Peppar
Grovkornig senap

Sätt på en kastrull med saltat vatten.
Skär ner kålen i stora rustika bitar.
Sänk ner kålen snabbt i de kokande vattnet, ca 1 min.
Ta upp kålen och lägg dem i kallt vatten så att tillagningen avtar.
Blanda olja, salt, senap, peppar och vinäger till en god vinägrett.
Lägg kålen på en handduk så att vattnet droppar av.
Blanda sedan kålen och vinägretten.

Picklade betor

300g Betor i valfri färg
1dl Ättika
2dl Socker
3dl Vatten

Koka betorna i vatten tills de är helt mjuka. 
Spola sedan av dem i kalt vatten. 
Skala betorna och skär ner dem i mindre bitar. 

Te på rotselleri

1 Rotselleri huvud
3dl Vit vin
1 L Grönsaksbuljong
Salt 
Peppar
Smör

Skär ner rotsellerin och stek den hårt i katrull.
Slå på det vita vinet och koka tills vinsyran har försvunnit ( det slutar sticka i näsan när man luktar på koket). Tillsätt sedan buljongen och låt små koka tills rotsellerin är sönderkokt. Mixa sedan såsen med en stavmixer och smaka av med salt, peppar och smör. Sila teet igenom en sil. 

Till den här rätten skulle jag gärna servera ett vin som är fylligt men ändå inte så himla strävt att tungan fastnar på tänderna. Varför inte ett rött vin från Österrike, vinerna härifrån blir bara mer och mer spännande för varje år och druvan St Laurent är en av mina favoriter. Producenten heter Pittnauer och hans vin Red Pitt är gjort av druvorna Blaufränkisch, St Laurent och Merlot. Du måste beställa vinet och du har det inom en vecka på ditt lokala systembolag. Det har nummer 76833 och kostar 147 kr. Vinet har en intensiv röd färg och i doften kan man känna mörka bär, hasselnötter, örter och lite tobak. Smaken är koncentrerad med en uppfriskande syra och silkeslena tanniner.
En lång och delikat eftersmak gör vinet till en upplevelse.Vill du hellre ha ett alkoholfritt alternativ skulle jag rekommendera Saxhyttegubbens blåbär, den är helt gudomlig. Nr 1964 och kostar 69,90.

Smaklig spis!


Kommentarer