Provning på Nääs Fabriker med COWI

Härlig dag tillsammans med Cowi! Tre grupper som fick göra lite olika aktiviteter. En av grupperna fick grilltips av Dan Lexö, andra gruppen fick åka flotte till en ö i Sävelången och njuta av öl från Mohawk tillsammans med bryggmästaren själv Stefan Gustavsson. Våran grupp fick testa Champagne med lite gårdsprodukter.
Temat för dagen var Champagne och jag utgick från huset Billecart-Salmon för att jag gillar deras stil.

Vi började med dagens favorit, deras Blanc de Blancs och den var helt suverän. Denna rena Chardonnay Champagnen bjuder på en friskhet som är helt enorm och tydliga toner av gröna äpplen.
- Till denna Champagne blev det en ost från Påverås som heter Brisa, den är frisk och superkrämig och gifte sig alldeles underbart till den friska Champagnen.

Sedan blev det deras standardskumpa Brut Réserve som var grymt trevlig och rund i munnen. Deras still känner man ändå igen med deras tydliga toner av äpple.
-  Till den serverade vi en hårdost från samma mejeri, Påverås. Saltet och nötigheten gick förträffligt ihop med nötigheten i Champagnen.


Sedan serverade vi dom fatlagrade bubblorna, vi startade med Sous Bois som legat till sig i fyra månader på fat innan jäsningen i flaskan. Smörig, frisk och nötig och alldeles underbar.
- Här gick det grymt bra med en lufttorkad lammkorv från Lilla Spännefalla i Tibro med en touch av chili.

Deras prestige cuvée från är gjord på Pinot Noir och Chardonnay och sedan lite god fatlagring innan jäsningen på flaska. Denna Champagne av årgång -04 var elegant, stram, nötig och bjöd på en helt suveränt lång och god eftersmak.
- Det här var lite spännande då vi märkte att mogenheten förstärkte sältan i den lufttorkade skinkan från Lilla Spännefalla.

Brut Réserve nr 7454 och 359 kr
Blanc des Blancs nr 86996 och 569 kr
Brut Sous Bois nr 90588 och 499 kr
Vintage - slut hos leverantör

Mohawk Unfiltered Lager nr 88298 - 24,90 kr
Mohawk Brown Is The New Brown nr 1422 - 21,40 kr
Mohawk India Pale Ale nr 89173 - 27,20 kr

Kommentarer

Populära inlägg