Vin på Vatten - Tema Nya Zeeland

Alltid lika trevligt att sista fredagen i varje månad få möta intresserade stammisar som uppskattar att djupdyka i vinets värld. Denna kvällen var tillägnad norra ön på Nya Zeeland och vilka viner vi mötte!

Vi började med en fatlagrad Chardonnay från Man O'War som håller till på ön Whaiheke på östsidan.

nr 79564 2009 ManO'War Valhalla Chardonnay - Whaiheke - Nya Zeeland 291 kr

Elegant med citrus och smörstekt toast i näsan. Koncentrerad mogen frukt som melon och lichee.
En påtaglig syra som följer med hela vägen till den långa eftersmaken. 30% av musten lagras på ekfat och ger den härliga rökigheten i vinet. Det här skulle jag vilja servera till en bit fisk med brynt smör till.

nr 74235 2009 Man O 'War Dreadnought Syrah - Whiaheke - Nya Zeeland 326 kr

Hur kraftfullt kan ett vin av druvan Syrah bli? Ett underbart och coolt vin med tydliga toner av rosor, peppar och örter. Så nära Hermitage vi kan komma tycker jag. Till skulle sitta fint till en middag med något vilt tex älg.

nr 74993 2010 Schubert Marions Vineyard Pint Nor - Wairarapa - Nya Zeeland 309 kr

Herregud vilken kraft som drämmer till i munnen! Här finns nougat, kryddpeppar, vinbär och en hel del massa annat. På sista tiden har jag verkligen börjat uppskatta Pinot Noir, speciellt när vi får den den här potenta stilen. Till mat behövs det rejäla grejer, kanske gotlandslamm med en härlig och kraftig sås med inte allt för mycket syra i.

nr 70790 And Co Sauvignon Blanc - Hawke's bay - Nya Zeeland 149 kr

Det här är ett supervin som är annorlunda för varje år jag köper in det. Vildjäsningen gör att vinet blir en ny personlighet för varje årgång. Störtskön syra, med toner av krusbär, vinbär och citrus. Frisk, fruktigt och gott. Till det här vinet serverade vi friterade marulkskinder med sparris, ostronemulsion och en morotsterrin. Mums!

nr 99313 2011 Schubert Estate Pinot Noir - Wairarapa - Nya Zeeland 181 kr

Nu är livet härligt! En Pinot med sin lätta klassiska stil med vildhallon och jordgubbar. Skön syra och en underbar frukt och balans i fastigheten. Drick nu!
Till denna serverades gotlandslamm med rôsti och havtornssky, så himla gött!

Nästa gång blir det Champagne och datumet är 30 Maj :-)

Kommentarer

Populära inlägg