Ost och Champagne provningprovning för ICA Kvantum, Munkebäck på Le Pain Francais, Avenyn

Ett grymt härligt gäng samlades på "after work" för en skön provning med fyra ostar och fyra skumpor på Avenyn.
Första kombinationen blev en Champagne gjord av enbart Chardonnaydruvan.
Billecart-Salmon - Brut Blanc de Blancs 569 kr på systembolaget.
Till det provade vi en superfräsch getost "Sainte-maure" från Touraine. Den torra syrliga osten passade bra med den friska syran i Champagnen men det blev ultra torrt i munnen därför skulle jag gärna servera lite marmelad med sultanrussin till för att få lite sötma och rundhet.

Nästa kombination var Billecart-Salmon Brut Réserve som är gjord på dom tre druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Grymt bra standard Champagne för 359 kr på bolaget.
Osten som vi smakade till bubblet var en krämig och alldeles underbar ost som heter Délice D'Argental från Bourgogne. Osten har en fetthalt på 75% och är gjor på tre delar grädde och en del crème-fraiche så ni förstår hur god den var! Champagnen har en go syra och en läcker nötighet som gifte sig perfekt till osten.

Tredje Champagnen var en vintage av Billecart-Salmon från 2004 som kostar 679 kr. Den här helt underbara Champagnen innehåller 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay och har legat på fat.
Till den serverade vi en 12 månader lagrad ko ost från Pyrenéerna i Frankrike. Salt, hård och god. Sältan i osten mötte nötigheten och den karamelliserade tonen av en mogen Champagne. Supergott!!

Till slut serverades en kraftig fatbomb till Champagne, Billecart-Salmon Brut Sous Bois som ligger på 549 kr.

Det här är en Champagne gjord av dom klassiska tre. Och har legat och gottat sig på fat. En superhärlig Champagne som jag gärna serverar till pocherad piggvar med brynt smör men i detta fallet blev det en ost från franska alperna Comte d'estive som lagrats i 18 månader för att kunna leverera en nötig och fyllig smak som ackompanjerade osten perfekt.

Detta var en provning som jag verkligen njöt av, ni måste testa detta hemma! men se till att vara mer än två annars blir det en himla massa bubbel :-)


Kommentarer

Populära inlägg