Beaujolaisprovning med Stenungsunds vinsällskapEtt härligt gäng möttes upp för att ta död på myten om att vinerna från denna del av Bourgogne, där man tror att alla viner smakar som Beaujolais Nouveau med det gör dom verkligen inte. Gamay druvan kan verkligen leverera härliga och tuffa viner med lagringspotential.

Maison Potel-Aviron Fleurie Villes Vignes -11 restaurangvin 176 kr
Nicolas Potel och Stéphan Aviron vill göra vinerna på samma sätt som man gör i övriga Bourgogne att man pressar druvorna och sedan jäser vinet inte kolsyrejäsning som annars är vanligt här nere.
Druvorna kommer från stockar som har 35-70 är på nacken och vinerna lagras på fat i 7-12 månader.
Just detta vin kommer från byn Fleurie, djup bärig doft med toner av smultron och rosor. Smaken är bärig, nästan lite artificiell ton av smultron. Vinet har mjuka tanniner och är lätt och bärigt. Passa mycket bra till en sallad med ankbröst, pinjenötter och sultanrussin.
Utseende 3 - Doft 3 - Smak 3 - Sammanfattning 6 - Totalt 15 (25)

Maison Potel-Aviron Morgon Côte du Py Villes Vignes -10 restaurangvin 172 kr
Då testar vi deras vin från byn Morgon, doften är lite mer kryddig och har en underbar ton av rostat fat och enbär. Smaken är grym med frisk syra, toner av körsbär och slånbär och har en aning rivighet av faten. Det här skulle jag gladeligen dricka till fasan med lite rotfrukter och en enbärssky.
Utseende 3 - Doft 3 - Smak 3 - Sammanfattning 7 - Totalt 16 (25)

Maison Potel-Aviron Juliénas Villes Vignes -10 restaurangvin 158 kr
Lite mer knuten doft med lite skön vitpepprighet. Smaken är insmickrande med läcker syra, lite typisk skumbanan och har en aning enbärston. Det här vinet har en pigg syra till eftersmak och tänker mig en förrätt med kalvbräss, rotselleri och apelsin skulle vara riktigt smaskigt.
Utseende 3 - Doft 3 - Smak 3 - Sammanfattning 7 - Totalt 16 (25)

Om någon skulle vilja komma åt dessa läckra viner kan man kontakta Maximilian på 0761-103 74 47

Nu till en helt annan producent som värnar om den klassiska carbonic maceration (kolsyrejäsning) druvorna går sönder i ett stort tillslutet kärl och den naturliga jästen på druvans skall kommer igång vilket gör att druvorna som inte pressats sönder fullkomligen exploderar av trycket. Då får musten en otroligt skjuts av att den blandas runt med druvköttet. Producenten heter Jean-Claude Lapalu och hans viner är verkligen grymma.....vi smakar.
Jean-Claude Lapalu Beaujolais-Villages Vieilles Vignes -10 175 kr
Doften har en ton av frystorkade hallon och är väldigt insmickrande. Smaken är bärig, mjuk, rund och smakar verkligen smultron. Vinet har en riktigt pigg syra och tanninerna är mjuka.
Det här vinet skulle jag vilja servera till en sallad med grillat ankbröst skuret i tunna skivor med balsamvinäger och hallon en underbar sommarkväll.
Utseende 3 - Doft 3 - Smak 3 - Sammanfattning 7 - Totalt 16 (25)

Jean-Claude Lapalu Brouilly La Croix des Rameaux -10 269 kr
Viner från byn Brouilly gillar jag! Vinet har legat hela 14 månader på fat och det känns i näsan....mmm vinet har en mjuk doft av ek, blåbär och ja det luktar senhöst. Smaken är läcker med skön fatighet, jordgubbar, hallon, körsbär och river ifrån ordentligt först men sedan kommer den mjuka långa eftersmaken av lakritsrot. Wow tänk en rådjursfilé med en enbärssky och rôsti till :-)
Utseende 3 - Doft 3 - Smak 4 - Sammanfattning 8 - Totalt 18 (25)

Jean-Claude Lapalu Brouilly La Croix des Rameaux Alma Mater -10 495 kr
Ett freak vin som macererat i ca 40 dagar och sedan lagrats i ca 10 månader på Amphora gjorda av lera. Doften är kryddig och har inslag curry som Nebbiolo från Piemonte kan ha ibland. Man känner även kanel och blåbär. Smaken är mjuk men ljuvlig och har toner av skogens bär med silkeslena tanniner. Det här vinet skulle jag gärna servera till klassiskt ankbröst med apelsinsky och stuvad grönkål.
Utseende 4 - Doft 3 - Smak 4 - Sammanfattning 7 - Totalt 19 (25)

Om man vill komma åt dom här suveräna vinerna kan man kontakta Stian på 0707-608137

Kommentarer

Populära inlägg