Hummersafari från den 24 September


DSC_0155 (1)DSC_0171DSC_0211Alla borde en gång i livet få uppleva hur det är att gå ut i svinottan, i mörkret, i Bohuslän – för att fiska hummer. Det kluckar mot bryggan, luften är kristallklar, vinden är snål och i höstmörkret skiftar naturen i mättade röda och gula nyanser. Allt är stilla denna dag då vi ger oss ut på hummersafari.


Hummerpremiären är en högtid helt i klass med julen. Kanske har den inte riktigt lika mycket bling och tända ljus i släptåg, men i Bohuslän är den precis lika efterlängtad, lika mytomspunnen och minst lika full av sagolika njutningar.

Att fiska hummer, är vansinnigt spännande. Jag lovar. Och att sedan äta nyfångad hummer är den största belöning en tillfällighetsfiskare kan få. Egenhändigt fiskad hummer ger dessutom maximalt antal stilpoäng vid festbordet. En chans som festprissar och läckergommar inte bör missa.

Att bärga havets svarta guldHummertinorna har varit på plats sedan ett dygn; agnade med saltad sill och makrill – något som dagens safaribesättning inte behövde utföra. Nu stundar att vittja burarna och förväntningarna är lika höga som kilopriset var på hummer på säsongens premiärdag. Vi närmar oss de röda bojarna och dagens första tina halas över relingen – fylld med krabbor men ingen hummer. Bifångsten plockas ur och vi stäver mot nästa tina för att bärga; fler krabbor. Proceduren upprepas ytterligare två gånger innan vår första svarta guldklimp lyser upp våra alltmer sammanbitna ansikten. Jubelropen förbyts mot besvikelse när det visar sig att vår hummer inte håller måttet. Den får gå tillbaka i djupet och skepparen meddelar att vi har fler tinor att vittja en halvtimmes färd inomskärs.

DSC_0194
DSC_0183 (1)

Hummer ombordBåten  gör stopp i maskin och bojens fångstlina dras upp, meter för meter, inför en mangrann besättning som följer varje sekund av bärgningen. Är det dags nu – vågar vi hoppas?
När hummerburen dimper ner på däcket sprattlar tre stora humrar och en liten krabba i nätväggarna – äntligen storfångst och allmänt jubel ombord. Samtliga humrar innehöll mästarmått och de resterande hummertinorna på vår safari resulterade i ytterligare fyra "lagliga" humrar med ett minimimått på ryggskölden (carapax) på åtta centimeter. Att vädret är gråmulet och solen gömt sig bakom duggfyllda moln spelar ingen roll, vi har fått hummer!

När vi efter några timmars skaldjursresa lägger till vid hummerfiskarens brygga och den utbyggda sjöboden så gungar det behagligt i "sjöbenen".

- Hummersafari, inklusive "samling vid spisen" då vi efter landstigning kliver in i köket på Vatten Gourmet & Café för att laga till en fyra rätters hummersupé.
2745 kr (2445 kr)
Fyra väl utvalda viner
345 kr (276 kr)

- Hummersafari, inklusive "Bohusplatån" med hummer, kräftor, räkor, ostra, vitvinsfrästa blåmusslor, krabba, sill, lax och klassiska tilbehör.
2745 kr (2445 kr)

- Hummersafari, inklusive en fyra rätters hummersupé.
2745 kr (2445 kr)
Tre väl utvalda viner
345 kr (276 kr)

I priset ingår picknickkorg.
(ex moms)

Välkommen till hummerns vänkrets.

Kommentarer

Populära inlägg