Elva importörer fälls efter rekordmånga anmälningar

Alkoholgranskningsmannen fäller elva importörer efter en intensiv marknadsföringsperiod. – Under maj kom det fler anmälningar än för resten av året totalt, säger Mattias Grundström till WOW News.

Maj månad var hektiskt för Alkoholgranskningsmannen. Totalt inkom anmälningar på fler än 50 olika annonser. Huvudsakligen rörde det sig om bildregeln och bristande eller felaktig sändarangivelse.

– Bristen på avsändare har varit en växande trend under våren. Och även om man kan tycka att det är en bisak är det en överträdelse som kan få betydligt allvarligare konsekvenser än ett vanligt brott mot alkohollagen, förklarar Mattias Grundström och konstaterar:

 – Det är en dum grej att åka dit på.

Vad som sticker ut bland de olika besluten är Carlsbergs marknadsföring av lättölen Pripps Blå. Den påtalade marknadsföringen strider mot god affärssed då varumärket Pripps Blå framträder betydligt större än lättölsklassificeringen.

– Lättölstexten bör man ge minst samma uppmärksamhetsvärde som reklambudskapet i övrigt. Kraven blir dessutom högre när varumärket är gemensamt för stark- och lättöl, förklarar Mattias Grundström.

Att AGM tagit emot så många anmälningar beror enligt Mattias Grundström dels på en intensiv marknadsföringsperiod. Dessutom hoppas han att det är till följd av det gångna årets arbete.

– I och med förändringarna som genomfördes då AGM:s beslut offentliggörs får besluten ringar på vattnet. Importörer likväl som privatpersoner får bättre koll och uppmärksammar övertramp på ett nytt sätt, säger Mattias Grundström och avslutar:

– Min uppfattning är inte att det är fler fel nu än för ett år sedan. Men i och med besluten uppmärksammas kan vi ta itu med problemen på ett nytt sätt. Alkoholgranskningsmannens beslut i juni:

Vinunic fälls för reklambild och bristande sändaravgivelse i samband med marknadsföring av vin.
Swedish Brand fälls för reklambild i samband med marknadsföring av champagne.
Carlsberg fälls för maknadsföring av lättöl.
Ward Wines fälls för reklamtext och bild vid marknadsföring av vin genom tidningsannons.
Galatea Spirits fälls för bristande sändaravgivelse.
Winepartners Nordic AB fälls för reklamtext och -bild vid marknadsföring av vin genom tidningsannonser. Hermansson & Co fälls för reklambild vid marknadsföring av vin genom tidningsannons.
AMKA fälls för reklambild vid marknadsföring av vin genom tidningsannons.
Green Lable Brands fälls för bristande sändarangivelse.
Johan Lidby fälls för reklambild vid marknadsföring av vin genom tidningsannons.
Concha y Toro fälls för reklambild vid marknadsföring av vin genom tidningsannons.

Kommentarer

Populära inlägg