Bourgognegigant i jätteskandal med förfalskade viner


Hela regionen Bourgognes anseende kan nu vara i fara efter jätteskandal med förfalskade viner, menar bedömare.
Labouré-Roi är vinegendomen det stormar kring just nu. Minst sagt. I förra veckan uppdagade den franska polisen en svindel i mångmiljonklass, som dessutom pågått i flera år. Vinfirman anklagas nu för att ha sålt över 2 miljoner flaskor förfalskat vin under 2005 till 2009.
De båda bröderna Cottin, Louis, 83 och Armand, 82, firmans chefer, sitter nu bakom lås och bom. I över ett och ett halvt år har polisen undersökt firmans förehavanden och de anklagelser som nu riktas mot den internationellt mycket kända firman är allvarliga.
Miljontals flaskor ska ha sålts med appellationsbeteckningen Bourgogne, av många ansett vara världens bästa vinregion, men dessa viner var utspädda med vin från annat område. Dessutom hade många flaskor prytts med medaljer för att få konsumenter att tro att de köpte prisbelönat vin.
Labouré-Roi, ska enligt den franska polismyndigheten, ha tjänat hundratals miljoner på svindleriet.
Men det som kanske är ännu allvarligare är att hela vinregionen nu ifrågasätts av många internationella medier. Hur kunde företaget tillåtas fortsätta med sina förfalskningar år efter år utan att vinmyndigheter i Bourgogne reagerade? Det är en fråga flera nu ställer sig.
Labouré-Roi är Bourgognes tredje största vinhus och grundades 1832. Firman exporterar över 50 procent av sin produktion till sammanlagt över 30 länder.

Kommentarer

Populära inlägg