Spritmuseum har invigts på Djurgården

Idag öppnar Spritmuseum på Djurgården. Äntligen, menar många, har Vin & Sprithistoriska museet fått den plats och de lokaler de förtjänar.
Det stora numret på nya Spritmuseum är de berömda Absolut-konstverken. 68 av de totalt 880 ställs ut. Det stora numret på nya Spritmuseum är de berömda Absolut-konstverken. 68 av de totalt 880 ställs ut.
Någon direkt invigning blev det inte utan mer ett jättestort mingel när Spritmuseum presenterades för inbjudna gäster på onsdagskvällen. Flera hundra personer fick se de gamla Galärskjulen mellan Vasamuseet och Gröna Lund förvandlade. Allt är supermodernt och mycket är interaktivt inbyggd i en stilig träbyggnad från 1700-talet.
Det stora dragplåstret är The Absolut Art Collection som för första gången samlats i Sverige. Det handlar om alla de verk som sedan 1980-talet skapats av konstnärer i hela världen på uppdrag av Absolut – för att använda i reklam. Denna samling ingick inte i försäljningen av Vin & Sprit till Pernod-Ricard och ingår nu istället i statens samlingar.
Den första utställningen med cirka sjuttio olika verk kallas ”Face it”. Totalt finns närmare 900 verk i The Absolut Art Collection. Utställningen på Spritmuseum kommer att byta skepnad ett par gånger om året.
De övriga två utställningarna som får inviga museet är ”Spritlandet Sverige” och ”Äntligen Fredag”, båda med fokus på svenskarnas förhållande till alkohol. På ett både allvarligt och lekfullt sätt beskrivs hur vi både njuter av alkohol och mår dåligt av det. Inget direkt för barn.
I och med flytten från Dalagatan i Stockholm har det gamla Vin & Sprithistoriska museet, som numera heter Spritmuseum moderniserats. Även om just ordet vin försvunnit ur museinamnet ska det finns här en hel del vin representerat, bland annat för provning i provnings- och föreläsningsrum.
Samtidigt gör museet en stor barsatsning där vin, sprit och cocktails ska hålla en internationell hög nivå.
Spritmuseum förväntas också bli en gastronomisk knutpunkt med en restaurang som rymmer nittio gäster inomhus och ytterligare 250 gäster utomhus på två stora uteserveringar. Millesgårdens Lanthandel vann upphandlingen av restaurangdriften men den drivs nu av en av tidigare delägarna. Kockarnas ambition är att menyn ska spegla den svenska vin- och sprithistorien.

Kommentarer

Populära inlägg